S-38.113 Harjoitustyöaiheet 1996

1.MPEG ja WWW

Miten MPEG (Motion Picture Expert Group) liittyy WWW:hen? Mitä informaatiota löytyy MPEG:stä WWW:stä? Entä leffesitet? Tee ryhmitelty ja kattava selostus, mitä missäkin löytyy ja mihin MPEG:ä käytetään. Alussa lyhyt selostus MPEG -1,2 kompression toiminnasta

2.Modeemiserveri

Kirjoita essee -tyyppinen selostus modeemiserveristä.

3.Videoneuvotteluratkaisujen vertailu

Ota selvää, minkälaisia ratkaisuja on saatavilla ja vertaile niitä keskenään esim. hinnan, verkkoratkaisun, kompressiomenetelmän kesken. Ota kantaa myös videoneuvottelun hyödyllisyyteen: ketkä käyttävät nyt, ketkä käyttävät tulevaisuudessa, miten vaikuttaa työskentelyn tehokkuuteen, saavutetaanko säästöjä jne.

4.VoD ja käynnissä olevat ja jo suoritetut kokeilut

Kerro, mikä on Video-on-Demand, ketkä suorittavat käyttökokeita, mitä tuloksia on saatu ja ennen kaikkea oma perusteltu arvio, onko kyseisellä palvelulla tulevaisuutta.

5.Mbone (Virtual Internet Backbone for Multicast IP)

Kirjoita lehtiartikkelityyppinen juttu Mbone:sta . Tarkoituksena on suunnata artikkeli lukijoille, jotka eivät ole perillä Internetin kaikista saloista.

6.Kompressointiin liittyvää sanastoa

Käy läpi datan kompressointiin liittyvää termistöä. Koeta selittää kukin termi kansantajuisesti ja lyhyehkösti. Voit keskittyä halutessasi pelkästään tiedostojen ,videokuvan tai yksittäisten kuvien pakkaukseen.

7. Digital Satellite System (DSS)

Kirjoita essee DDS:stä: DB -satelliiteistä, lähetettävän datan muodosta, siirtomedian ongelmista ja hyödyistä sekä vastaanottopuolen laitevaatimuksista.

8.Lähiverkkojen nopeus

Lähiverkkojen nopeus riippuu monista asioista, mm. koneiden (erityisesti serverin ja sen tiettyjen osien) nopeudesta, verkonhallintaohjelmistosta, kaapeloinnista jne. Tehtävänäsi on kirjallisuustutkimus, jossa selvität kirjoista,lehtiartikkeleista, tuote-esitteistä ja muista lähteistä kriittisesti

eri ratkaisujen nopeuksia.

9.ATM Lan emulaatio

ATM -tekniikan läpimurto riippuu osittain sen yhdistämisestä jo olemassa olevaan verkkoon. Tutustu Lan emulaation toimintaan ja kirjoita aiheesta essee.

10.Langaton lähiverkko

Ei kaapeleita. Miten se on mahdollista ? Käy läpi erilaisia vaihtoehtoja rakentaa toimiva langaton lähiverkko. Vertaile tekniikoita keskenään, mutta myös muista kommentoida, mitä ratkaisuissa voitetaan tai hävitään kaapeloituun ratkaisuun verrattuna.

11.Puhelukustannukset

Puhumisen hinta on paikkakunnasta riippuva asia, samoin vuorokaudenajasta. Yleissääntö 'mitä kauemmin puhut ja mitä kauemmas puhut, sitä kalliimmaksi tulee' ei ole useinkaan riittävä tietolähde. Ota selvää puheluiden hinnoista, veloituskäytännöstä sekä selosta sykäysvelotusta. Entä miten toimivat

niin sanotut viihdelinjojen veloitus? Älä unohda NMT:tä ja GSM:ää (puhe, data, lyhytviestit…) ?

12.NMT- ja GSM-Datasiirto

Miten toimii NMT:n ja GSM:n datansiirto? Kuinka paljon se maksaa ? Mitä vaaditaan kännykän lisäksi? Onko "2 Mbit/s taivaalle" mahdollista? Tee vertailuja eri operaatoreiden ja valmistajien välillä. Kuvittele kirjoittavasi opasta tekniikasta tietämättömälle bisnesmiehelle, joka tuntee kännykän lähinnä muovikuorina, jossa on näppäimet.

13.Tietoliikenteen standartointi

Selosta standartoinnin syitä ja seurauksia. Tee selkoa tunnetuimmista tietoliikenteen standartointi -järjestöistä, niiden toimintatavoista, julkaisemista suosituksista, standarteista, spesifikaatioista jne.

14.Teletoiminta Euroopassa

Myös muualla kuin Suomessa on teletoimi vapautumassa. Tutki eri maiden käytäntöjä ja vertaile Suomeen. Entä onko EU:lla sormensa pelissä? Mitä palveluja tarjotaan (esim. ISDN )? Miltä näyttää tulevaisuus?

15.IP lähetysliikenne

Tutki RFC 1112 :sta ja tee siitä yhteenveto suomeksi.

16.MPEG:n vs. M-JPEG

Vertaile kahta videokompressiotapaa keskenään. Mitkä ovat keskeiset erot? Entä miten yleisiä ne ovat käytännössä? Entä miten ne eroavat toisistaan standartoinnin suhteen? Jne…

17.HTTP -protokolla

Miten oikeastaan WWW -sivut toimivat? Selosta yksityiskohtaisesti sekä selvästi HTTP -protokollan saloja.

18.WWW -hakukoneet

Informaatiota on, vaan miten löytää se kaikista hyödyllinen mahdollisimman nopeasti? Kirjoita yksinkertainen ohje tiedonetsijälle, joka on kiinostunut myös tekniikan saloista. Kerro, mitä hakukoneita on olemassa, miten ne toimivat, kuinka käyttää niitä tehokkaasti ja ennen kaikkea tee vertailuja esim. nopeuden ja etsinnän kattavuuden suhteen.

19.ADSL -tekniikka

ADSL -tekniikalla voidaan tehostaa puhelinverkon heikoimman lenkin eli tilaajajohtimen kapasiteettia.

Kirjoita essee, jossa käsittelet aihetta sekä teknisestä että taloudellisesta näkökulmasta.

20. Kuitu siirtomediana

Kirjoita essee kyseisestä aiheesta. Tee myös vertailua muihin siirtomedioihin.

21.VoD -arkkitehtuuri

VoD -arkkitehtuuriin kuuluu olennaisena osana videopalvelin, keskitin ja asiakaspääteosa.

Kerro mitä vaaditaan videopalvelimelta? Entä mikä on keskittimen rooli? Jne. Mieti myös kustannuksia.

22. ATM:ää satelliitin kautta?

Onko kyseinen väittämä järkevä ajatus? Perustele näkökantaasi.

23. 100Mbit/s Ethernet

Tee selkoa 100BaseT -standardista. Mitä tuotteita on markkinoilla? Miten 100 Mbit/s Ethernet eroaa hitaammasta pikkuveljestään? Entä mikä on tulevaisuuden näkymä?

24. Tietoliikennöinnin aloitus TKK:ssa

Kirjoita lyhyehkö opas henkilölle, joka ei erota baudia bitistä, mutta kuitenkin haluaa ottaa yhteyttä koulun koneisiin, lukea WWW -sivuja, siirtää joitakin tiedostoja jne. Mitä palveluja atk -keskus tarjoaa? Entä miten menetellä ISDN -yhteyttä haluttaessa?

25.Modeemin käytön alkeisopas

Kirjoita opas sellaiselle henkilölle joka haluaa ostaa modeemin ja ehkä käyttääkin sitä. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon modeemia hankittaessa? Minkälaisia ratkaisuja on tarjolla? Mitä ne tällä hetkellä maksavat?

26.V.34-modeemit ja nopeat sarjaväylät Suomessa

Ota selville millaisia standardinmukaisia modeemeja Suomessa on nyt saatavilla. Mistä ja millä hinnalla? Miten V.34 -modeemit toimivat (modulointi jne.)? Mitä modeemit vaativat muulta laitteistolta? Suorituskyky verrattuna nykyiseen modeemisukupolveen? Tee myös lyhyt referaatti käytössä olevista nopeista sarjaväylistä /erikoisliitäntäkorteista.

28.Salausalgoritmit sähköpostiliikenteessä ja linjaliikenteessä

Selosta käytössä olevia menetelmiä sähköposti- ja linjaliikenteen (vaikka modeemiyhdeydellä kytkettyinä) salaamiseksi kahden PC:n välillä. Entä jos kyseessä on PC ja UNIX-kone tai UNIX ja UNIX? Mitä asialla on tekemistä OSI -mallin kanssa?Anna konkreettiset ohjeet jonkin suojausmenettelyn toteuttamiseen esim. sähköpostiliikenteessä.

29. Elektroninen raha internetissä

Mihin sitä voi tällä hetkellä käyttää? Mitä vaihtoehtoja on? Miten toteutus on hoidettu? Entä turvallisuusaspekti? Kirjoita essee.

30.Oma aihe

Jos olet kiinnostunut jostain kurssiin liittyvästä aiheesta ja haluat tehdä siitä harjoitustyön, niin tämän nimikkeen alla se on mahdollista. Hyväksytä kuitenkin aiheesi assarilla.

31.ATM:n perusteet

Mitä on oleellista tietää ATM -stä? Kirjoita johdatus ATM:n saloihin.

32.ICMP -protokolla

ICMP (Internet Control Message Protocol) palvelee virheitten diagnostisoinnissa ja korjaamisessa.

Kirjoita aiheesta essee. Apua löydät esim. RFC 792:sta

33.ARP ja RARP

Miten kyseiset protokollat toimivat esim. Ethernetin ja Toen Ringin kanssa? Entä miten RARP eroaa BOOTP:stä tai DHCP:stä? Jne.Kirjoita essee.

34.Modeemien tiedonpakkaus- ja virheenkorjausalgoritmit

Tee selkoa muutamasta erilaisesta modeemien tiedonpakkaus- ja virheenkorjausalgoritmista. Mikä on tyypillisin toteutustapa? Mitenkä tehokkaita algoritmit ovat? Kuka niitä standardoi? Jne..

35.UDP vs. TCP

Vertaile näitä Internet -protokollia keskenään. Miten niiden toiminta eroaa toisistaan? Mitä niiden päällä voi kuljettaa? Jne..

36.NFS

NFS (Network File System) on Sunin kehittämä verkkotiedostoärjestelmä, jonka avulla voidaan esim. käyttää PC:stä jonkun Unix koneen tiedostoja ilman, että käyttäjä välttämättä (vrt. ongelmatilanteissa) huomaa, ettei tiedosto sijaitsekaan omalla kovalevyllä. Minkä protokolla päällä se toimii? Miten? Entä mikä on tilaton palvelin? Entä turvallisuusaspekti? Jne. Kirjoita essee. RFC 1094:stä voi olla apua

37.TCP/IP-liikenteen laatuparametrit

Mihin tarvitaan laatuparametreja? (QoS) Millaisia erityisvaatimuksia eri

palveluilla on? (kuvaa liikennetyypit) Tehtävänäsi on selvittää mitä laatuparametreja (QoS) IPv4, IPv6 ja IPng tarjoavat. Miten nämä laatuparametrit on sovitettavissa yhteen aikaisempien tai muiden (esim. ATM) siirtojärjestelmien laatuparametrien kanssa.

38.ISDN -tekniikan perusteet

Mitä on oleellista tietää ISDN -stä? Kirjoita johdatus ISDN:n saloihin.

39.LEO

LEO (low earth orbiting ) -satelliittia käytetään muun muassa Internettiin liittymiseen. Miten LEO satelliitti eroaa esim. GEO ja HEO-satelliiteista? Hyödyt? Haitat? Entä mikä on Iridium? Jne.

Kirjoita essee.

40. Internet -puhelin

Tee FaQ Internet -puhelimesta.

41.WAN

Vertaile keskenään erilaisia WAN -tekniikoita. Miten ne eroavat toisistaan suorituskyvyltä? Entä miten laajasti ne on tällä hetkellä käytössä? Entä tulevaisuus? FDDI, ATM, X.25, ISDN……..

42.Hayes -kieli

Tee "kielioppiopas" kyseiseen aiheeseen.

43.ATM ja lähetysliikenne (multicasting)

Kirjoita aiheesta essee. Mitä ongelmia tulee vastaan? Entä kuinka ne olisi ratkaistavissa? Onko jotain standarsoitu? Jne.

44.Telekopiointi lähiverkosta

Selvitä esim. laitetoimittajia haastattelemalla, miten on mahdollista hoitaa telekopioiden lähettäminen ja vastaanottaminen lähiverkon kautta. Mitä ongelmia aiheeseen liittyy?

45.Eurokaapelointi

Tee selkoa, mitä käsite pitää sisällään. Luettele ja kuvaa lyhyehkösti alan standardit ja suositukset.

46.Tiedonsiirrossa käytettävät liittimet

Selvitä, minkälaisia liittimiä tiedonsiirrossa tarvitaan/käytetään ja kerro, mitkä elimet ovat standardoineet ao. liitintyypin. Lukija pääsee jujuun mukaan hyvin, kun liität esitykseesi kuvat liittimistä. Arvioi myös liittimien saatavuutta ja hintatasoa Suomessa.

47.ISDN kotikäytössä

Tee selkoa, mitä iloa ISDN voisi tuoda 'tavalliselle mikronkäyttäjälle' ja mitä hän saa vastineeksi antaa laitekauppiaalle tai teleoperaattorille.

48.Synkroniset protokollat

Joudut/pääset kauppaopistoon pitämään atk-kurssin luennon, jonka aiheena on __________ -protokolla. Laadi luentomateriaali, jonka sanoma menee perille vastaanottajille.

49.Silta - reititin

Joudut/pääset kauppaopistoon pitämään atk-kurssin luennon, jonka aiheena on lähiverkkojen liitäntätekniikka. Tee selkoa suurissa verkoissa (esim. TKK) käytettävistä tekniikoista ja eri ratkaisujen periaatteellisista & toiminnallisista eroista.

50.Datasiirron häiriöt

Tarkastele yhtä itse valitsemaasi häriölähdettä ja ongelman eliminointiin sopivia ratkaisuja. Muista, että kuvat havainnollistavat esityksesi

51.Internetin tulo Suomeen

On mielenkiintoista seurata historiaa, jonka teossa voi olla itse mukana. TKK:ssa on tutkittu Internetin tuloa Suomeen haastattelemalla kansalaisia. Voit laatia itse haastattelulomakkeen ja testata sitä naapurustossasi (kukin ryhmän jäsen haastattelee 15-20 satunnaisesti valittua henkilöä) tai käyttää valmista haastattelulomaketta - jolloin haastatteluja on syytä tehdä enemmän. Käsittele ryhmän havaintoaineistoa tilastollisesti (esim. Excel). Kommenttisi?

52.Silta - reititin

Joudut/pääset kauppaopistoon pitämään atk-kurssin luennon, jonka aiheena on lähiverkkojen liitäntätekniikka. Tee selkoa suurissa verkoissa (esim. TKK) käytettävistä tekniikoista ja eri ratkaisujen periaatteellisista & toiminnallisista eroista.

53.Standardien päällekkäisyys

Esimerkiksi amerikkalainen EIA on julkaissut standardeja (RS-xxx), joilla on kansainväliset ITU-T:n vastineet (X.xx). Selvitä erilaisia standardointijärjestöjen julkaisujen päällekkäisyyksiä.

54.ISDN:n liitännät

Tee selkoa käsitteistä, liitännöistä ja rajapinnoista, jotka tulevat vastaan ISDN-liitäntöjen kanssa puuhaaville atk-ammattilaisille. Kuvat kuuluvat ilman muuta hyvään esitykseen...

55.MAC-protokolla

Pääset entiseen lukioosi pitämään atk-tunteja. Haluat näyttää oppineesi jotain hienoa TKK:n kirjoja lukiessasi, mutta haluat kuitenkin esittää asiasi kuulijakunnalle ymmärrettävästi. Selosta MAC-protokollaa lukion uudessa lähiverkossa!

56.Internetin protokollastandardit

Äitisi on perillisensä opintoja seurattuaan kiinnostunut Internetin syvimmästä olemuksesta, mutta ei oikein ole onnistunut orientoitumaan teknisiin kysymyksiin. Tee IP-protokollasta havainnollinen (kuvitettu) opas, jossa selvität protokollaa ja siihen liittyviä käsitteitä.

57.Etäkäyttö

Olet ensi vuonna (toivottavasti) isohenkilö. Joudut perehdyttämään fukseja tietokoneiden etäkäyttöön. Tee selkoa käsitteistä PPP, SLIP, ... - siis niistä, joiden selvittämiseen olet joutunut nyt itse keräämään tietoa hajanaisista lähteistä. Vastaa esityksissäsi myös MIKSI-tyyppisiin kysymyksiin.

58. X -ikkunointi

X-ikkunointi pohjautuu TCP/IP-protokollaan . Kirjoita essee kyseisestä aiheesta.

59. Printti -serveri

Kirjoita essee -tyyppinen selostus modeemiserveristä.

60. RTP

Tutki RFC 1889 :sta ja tee siitä yhteenveto suomeksi.