TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

ISDN - Mitä se on?

ISDN mahdollistaa:

ISDN (Intergrated Services Digital Network) saattaa tuntua uudelta ilmiöltä, mutta todellisuudessa sen kehittely aloitettiin jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Se on ollut rajoitetusti käytössä muutaman vuoden ajan. Lopullisesti se on löynyt itsensä läpi vasta parin viime vuoden aikana ja nykyään se on kotikäyttäjälle varteenotettava vaihtoehto internet yhteyksiä hankittaessa.

Liittymät

Tarjolla on kahdenlaisia liittymiä. Tavalliselle kotikäyttäjälle riittää kapeakaistainen ISDN (N-ISDN), jossa on kaksi rinnakkaista data-/puhelinyhteyttä mahdollistavaa 64 kbit/s kanavaa ja yksi merkinantokanava (2B+D). Yrityksille on tarjolla leveäkaistainen (B-ISDN), jossa on 30 B-kanavaa ja liittymän kokonaissiirtokapasiteetti on 2 Mbit/s. Yleisesti ISDN:stä puhuttaessa tarkoitetaan N-ISDN:ää.

Mitä se tarjoaa?

Mitä tavallinen käyttäjä sitten hyötyy tästä kaikesta? Suurin hyöty on kaksi rinnakkaista linjaa, joissa voidaan käyttää ISDN-puhelimien lisäksi myös tavallisia analogisia puhelimia ja faxilaitteita. Linjat voivat olla auki yhtäaikaa toisistaan riippumatta. Tämä mahdollistaa rinnakkaiset puhelut ja datasiirron puhelun aikana. Jos ja kun ISDN-liittymään liitetään vanhan puhelimen rinnalle toinen puhelin, uudelle puhelimelle voidaan määrittää uusi puhelinnumero. Datasiirrossa kahden linjan yhtäaikainen käyttäminen mahdollistaa maksimissaan 128 kbit/s siirtonopeuden, joka on noin kolme kertaa nopeampaa kuin nopeimmilla modeemeilla. Mitään ei kuitenkaan saa ilmaiseksi. Kahta linjaa käytettäessä myös puhelinlasku kaksinkertaistuu.

Tarvittavat laitteet

Liittymää varten on kotiin asennettava verkkopäätelaite, johon liitetään puhelimet, faxilaitteet ja mikron tietoliikennelaitteet. Tietokoneeseen on syytä hankkia modeemin tilalle tietoliikennelaite, joka huolehtii yhteydenmuodostuksesta ja tiedonsiirrosta ISDN-yhteyden kautta. Päätelaitteeseen voidaan liittää myös tavallinen modeemi, mutta siinä ei ole mitään järkeä, koska silloin data siirtyy analogisessa muodossa modeemin maksimi nopeudella vain yhtä linjaa pitkin.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 12:56.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/44/sivu1.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]